Vine toamna cu de toate

Odată cu frigul afară vine și frigul sub pielea mea. Tot timpul am crezut că acest lucru este individual și ține de genetică. Am studiat puțin problema și am aflat că pe lângă factorii genetici, mai sunt și factorii de vârstă, masa musculară și metabolism. Dacă cu genetica și vârsta nu mă pot pune, masa musculară și metabolismul pot să le influențez. Astfel am pornit în fascinanta lume a informării.

Odată cu timpul rece poposesc mai multe probleme în viața mea, cercetând mi-am dat seama repede că multe din ele au cauze comune, dar și soluții care coincid. Astfel, voi structura informația, ca să pot ajunge la o rezolvare optimă. Vă propun următorul plan:

  1. Facem lista cu probleme care apar odată cu frigul
  2. Creăm un tabel cu soluții
  3. Alegem produsele optime

Modelul îl voi crea în baza nevoilor mele, voi îl puteți adapta la cele personale.

Lista problemelor care apar odată cu frigul

1. Senzația de frig – după cum spuneam mai sus, ca să ameliorez puțin această problemă o să mă concentrez pe ceea ce pot influența, metabolismul și masa musculară.

Masa musculară – e simplu, mă apuc de exerciții și crește singură. Sau poate doar pare simplu, cam greu mă apuc de ele. Mănânc alimente bogate în proteine. Iau vitamine.

Metabolismul – este procesul prin care corpul nostru transformă ceea ce mâncăm sau bem în energie. Aici iarăși avem nevoie de mișcare fizică, mâncare echilibrată, hidratare.

Pentru a regla aceste două probleme care la un moment dat interferează una cu cealaltă, în urma documentării am ajuns la următoarele:

Ceaiul verde – este sursă de catechine, substanță care stimulează arderile metabolice, respectiv arde mai multe calorii. Deoarece într-o ceașcă de ceai doza de catechine este destul de mică voi recurge la suplimente pe bază de ceai verde. Oricum nu prea beau ceai, mai mult cafea.

Zincul – nu știam că zincul reglează pofta de mâncare. Tiroida folosește zincul pentru producerea unor hormoni care reglează metabolismul si energia. Zincul îl putem lua din carne de vită, carne de pasăre, fructe de mare.

Acid linoleic conjugat (CLA) – contribuie la arderea depozitelor de grăsime si ajută la creșterea masei musculare. Îl găsim în carnea de vită, lactatele și ouă. Pentru un aport mai mare putem lua suplimente cu acid linoleic conjugat din farmacie. E bine să-l luăm concomitent cu perioadele în care facem sport.

2. Moleșeală și dispoziție proastă – Odată cu toamna se năpustește o moleșeală peste mine că nici nu vreau să ies din pat dimineața. Simultan cu soarele mi se duce și zâmbetul de pe față. Aici deja știu ce să fac. În fiecare toamnă iau o cură de vitamine și minerale. Desigur pe lângă vitamine am grijă să mănânc zilnic fructe, legume, semințe și să beau apă pe tot parcursul zilei.

3. Piele uscată – vântul rece de toamnă îmi spulberă trăsăturile gingașe de domniță și le înlocuiește cu unele mai severe de doamnă mofturoasă cu urme crispate pe față. Așa era în trecut acum știu sigur că o cremă potrivită pentru anotimpul rece, niște suplimente de omega3, multivitamine și minerale mă fac ca nouă. 🙂

4. Răceli de sezon – mai degrabă prevenirea lor, deoarece am o perioadă de aproximativ 7 ani în care răcelile au fost doar smiorcăieli de maxim 3-4 zile. Cum simt că se apropie una, iau zinc, vitamina C, vitamine și suplimente. Dacă văd că mai persistă iau și niște antivirale pe bază de plante. Nu uit nici despre hidratarea intensă, pe lângă apă, beau mult ceai verde, de tei, echinacee, mentă.

5. Căderea părului – fuge și părul de mine când mă vede așa moleșită. 🙂 Sper că al vostru vă iubește mai mult și stă frumos la locul lui. Părul meu cade foarte tare în această perioadă. Dar i-am găsit leacul. Pe lângă un șampon potrivit cu tipul părului i-au un complex de minerale care să conțină zinc și fier, vitamina c, și fiole pentru întărirea rădăcinilor.

Probleme pot apărea mai multe, dar mă voi opri aci, oricum fiecare dintre noi este unic. Pentru fiecare dintre noi se manifestă diferit, chiar dacă o parte dintre ele coincid. Deci, să trecem la crearea tabelului. Mai jos o să atașez tabelul simplificat (o să grupez vitaminele și mineralele) al necesităților mele. Puteți folosi modelul pentru voi, adăugând sau eliminând ceea ce nu vă convine.

Tabelul cu vitamine, mineralele, suplimente asociate cu problemele pe care le rezolvă

Alegem produsele optime

Am ajuns la etapa a treia. Înainte să începem vreau să îți spun încă odată, că suntem individuali și avem nevoi specifice. Astfel cel mai bine este să te consulți cu medicul tău.

Pentru această toamnă, eu am ales următoarele produse sau game de produse, sper ca Black Friday la Farmacia la Pret Mic toamna acesta să coincidă cu alegerile mele:

Vitaminele și mineralele le voi lua din gama de vitamine și suplimente din gama Centrum de pe Farmacia la Pret Mic. Pentru copii am ales Minimarțienii de la Walmark.

Moller`s Forte with cod liver oil Omega-3 – furnizează aportul zilnic necesar de Omega-3 și vitaminele D și E.

Vitamina C 1000 mg + Zinc, 20 comprimate efervescente.

Cla tonalin 1000 mg, Rotta Natura – concentrația de substanță activă este de până la 85%.

Pentru hidratarea pielii am ales gama Rilastil.

Revalid Hair Tonic – Este pe baza de cofeina, panthenol, proteine din grâu și extract de ovăz. Previne căderea părului prin încetinirea degradării foliculilor și chiar stimulează creșterea părului.

Până vine Black Friday la Farmacia la Pret Mic mă mai gândesc cum să completez lista. Multă sănătate și voie bună!

*Articol scris pentru competiția SuperBlog 2020.

*Photo credit: farmacialapretmic.ro, arhiva personală, editate de autor.

Sharing is caring 🙂
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Vine toamna cu de toate […]

LinkedIn
Share