Secrete din culisele garderobei durabile…

haine dama moschino answear

Toamna se numără bobocii și hainele în garderobă. Mai bine zis hainele care mai au chef de viață, oricum vine o zi pentru fiecare hăinuță să-și schimbe utilitatea. Unele moi și comode, ca bluzele de la Love Moschino, mai pot fi martore la serile în fața televizorului, altele din păcate se evaporă în negura timpului. Întrebarea naturală care ne vine în minte este cum să prelungim viața hainelor și încălțămintei de care nu vrem să ne despărțim prea devreme.

Când achiziționez haine, nu le iau la întâmplare, fac o tură printre toate categoriile site-ului Answear.ro timp de câteva zile bune până decid ce să aleg. Îmi place să aleg din categoria Îmbrăcăminte damă, haine calitative de care să mă bucur mai mult timp. Fac cumpărături de câteva ori pe an, dar cumpăr mai multe odată ca să mă scutesc de niște decizii în plus. Totodată alegând ce-mi place cu adevărat mă plictisesc greu de ele.

Cum îmi prelungesc plăcerea? – Am niște secrete care mă ajută să păstrez garderoba ca nouă.

Secretul 1 – care nu ar mai trebui să fie un secret pentru nimeni, este respectarea instrucțiunilor de îngrijire.

Da, știu că majoritatea dintre noi întâi se apucă de înșurubat mobila, creează un model nou cu 3 picioare în loc de patru și mai rămâne și o movilă de piese. Așa ne place mai mult, prin metoda încercare – eroare. Din experiență am înțeles că dacă încerci să speli rochia din mătase la 60 de grade o să poți îmbrăca doar păpușile cu ea. Și dacă spăl pantalonii sport cu cardiganul pufos o să arăt ca o gâsculiță ciufulită. Astfel instrucțiunile au devenit o adevărată cutumă pentru mine.

La spălat, împart hainele în mai multe categorii, în funcție de culori, tip de țesătură și temperatură maximă suportată. Culorile le sortez în trei categorii, închise, pastelate și albe, nu doar în deschise și închise. Tipul de țesătură este important, nu doar din punct de vedere că unele dau scame și altele le primesc cu plăcere, ci și din punct de vedere a absorbției de culoare. Sunt țesături care iau culoare de la celelalte. Am pățit-o când am pus cămăși bărbătești pastelate cu cele albe, împreună. Una dintre cămășile albe a devenit cam roz. Atunci am înțeles că nu doar culoarea ci și tipul de țesătură este important. Nu în ultimul rând, la fiecare spălare folosesc balsamul de rufe, astfel hainele își păstrează culorile vii și sunt plăcute la atingere.

Secretul 2 – păstrarea corectă a hainelor în dulap.

În primul rând în dulap se pun doar haine curate, nu din cele care le-ai îmbrăcat ”doar jumătate de oră și nu o să-i fie nimic”, o să-i fie. Dulapul fiind mereu închis sunt șanse să capete un miros închis, chiar dacă sunt doar haine curate. Astfel majoritatea hainelor le țin pe umerașe, astfel depun mai puțin efort la călcat, și sunt mai aerisite, având spațiu între ele. Pentru un efect și mai pozitiv poți cumpăra niște odorizante speciale pentru șifonier cu mirosul preferat.

Secretul 3 – sau chinul cel mare. Întreținerea corectă a papucilor pentru bărbați, cu talpa albă.

A fost o adevărată provocare, mai ales că băieților mei le plac adidașii adidas cu talpa albă. Aici am încercat cele mai ciudate soluții, de la burete din melamină, cremă cu înălbitor pentru cuptor, bicarbonat, radiere până la pastă de dinți. Practic oricare din ele curăță o parte din pete dar nu revin la starea inițială. Secretul e simplu, ștergeți după fiecare purtare încălțămintea, măcar cu un șervețel umed. Problema cea mai mare nu constă în faptul că sunt pete, ci în vechimea lor. Cele proaspete se curăță foarte ușor.

În concluzie, cea mai bună metodă pentru o garderobă durabilă este întreținerea corespunzătoare a articolelor vestimentare și prevenirea deteriorărilor. Astfel nu vom ajunge la momentul în care să avem nevoie de soluții miraculoase.

*Articol scris pentru competiția SuperBlog 2020.

*Photo credit: answear.ro, editate de autor.

Sharing is caring 🙂
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Secrete din culisele garderobei durabile… […]

LinkedIn
Share