Meliniș – o descoperire fantastică…

melinis

Undeva departe în adâncul unei păduri uriașe. Acolo unde primăvara te îmbie mirosul de salcâm, iar la începutul verii te topești de mirosul gustos al trandafirilor. Acolo unde oamenii merg încet și savurează fiecare pas făcut prin natura pură. Unde râul Nișcov își face loc printre dealurile împădurite. Trăia o fetiță pe nume Melina.

Melina nu era un copil ca oricare altul. Alegea să străbată pădurile în loc să stea cuminte și să brodeze cu bunica pe laiță. Să alerge printre trandafirii parfumați înfigându-și năsucul în ei pentru câteva secunde decât să se joace cu păpușile. Îi mai plăcea să facă tot felul de experimente culinare cu fructele culese în poala rochiței albe de pe dealul din apropiere. Uneori aceste fructe erau afine, atunci rochița ei se colora artistic într-un ”mov uluitor”, după cum îl numea mama. Alteori erau gutui, în acele momente casa se umplea de un miros la care puțini dintre prietenii ei rezistau. Câteodată, spre toamnă, își făcea curaj și se ducea în pădure după cătină, cel mai des venea toată zgâriată, dar cu zâmbetul pe buze, tare îi mai plăcea gustul acrișor al cătinii.

Invenția lui Trezor

Într-o dimineață de iunie a decis să ia micul dejun în grădina cu trandafiri. Apăreau primele raze de soare de după deal, picăturile de rouă păreau niște mici diamante pe trandafirii roz care umpleau valea cu un parfum demențial.

Melina hotărî că ceaiul de mușețel se va combina foarte gustos cu mierea de salcâm făcută de bunicul. A luat borcănelul cu miere și ceaiul și s-a făcut comodă la măsuța din grădină. Admirând trandafirii și-a adus aminte că bunica făcuse ieri niște dulceață de trandafir, i se făcuse poftă. Își încălzise scaunul și nu voia să se ridice să-și ia puțin.

În acel moment, cățelul Trezor a trecut pe lângă tufișul de trandafiri și au căzut câteva petale în borcănașul cu miere. A vrut să le scoată, dar și-a amintit gustul de zmeură cu miere pe care îl obținuse într-unul dintre experimentele ei culinare și s-a răzgândit. A luat lingurița și a gustat din invenția lui Trezor. Chipul fetiței s-a luminat de plăcere, un gust atât de intens de trandafir nu mai savurase niciodată. Acum borcănașul arăta ca o operă de artă, razele de soare treceau printre petalele cufundate în miere și creau o imagine fantastic de gustoasă.

Așa a apărut Melinis, este o legendă nouă, dar care va fi transmisă multe generații de acum încolo. O altă legendă spune că numele Melinis a apărut din combinația cuvintelor ”mel”, în latină însemnând miere, și ”niș”, o formă prescurtată pentru Nișcov, râul pe a cărui vale se află satul în care s-a născut acest produs minunat. Nu se știe care este mai adevărată, însă Melinișul este o delicatesă cât se poate de adevărată și savuroasă.

melinis

Melinis, noul dulce natural

Meliniș e ceva nou, un dulce complet natural, din petale și fructe proaspete, neprelucrate, în miere de salcâm filtrată. Este creat printr-o metodă unică de preparare lentă, sub 35 ˚C, astfel sunt păstrate proprietățile ingredientelor naturale, dar și savoarea lor. Meliniș nu este o dulceață, dar nici produs apicol nu îi poți spune. Gama de produse include Melinis de cătină, Melinis de afine, de gutui, pere, prune, zmeură, vișine și trandafir.

Ador dulcele, dar mă stresez de fiecare dată când știu că are mult zahăr și că fructele sunt procesate atât de mult încât nu știu dacă au mai rămas urme de vitamine. Astfel, pentru mine Melinis este o descoperire fantastică. Îmi place la nebunie să știu că este produs din fructe crude, că mierea este doar filtrată și că toate ingredientele sunt naturale de la producători autohtoni. De parcă cineva mi-a citit gândurile și a inventat soluția care să-mi mulțumească toate criteriile. Sinceră să fiu am scris salivând încontinuu, abia aștept să gust noul dulce Meliniș.   

melinis

*Articol scris pentru competiția SuperBlog 2020.

*Photo credit: melinis.ro, editate de autor.

Sharing is caring 🙂
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Meliniș – o descoperire fantastică… […]

LinkedIn
Share