Ghidul consumabilelor medicale de bază pentru spațiile publice interioare

medicale shop consumabile medicale

De când am aflat prima dată de microbi am devenit obsedată de spălatul și dezinfectatul mâinilor. Cred că eram adolescentă când am conștientizat cu adevărat la ce poate duce infectarea cu microbi în timp ce citeam o carte în care erau descrise chinurile oamenilor bolnavi de ciumă, mulți din ei murind izolați pe o insulă. Am rămas profund afectată de ce i s-a întâmplat omenirii atunci. Când au apărut copiii în viața mea cred că am devenit chiar paranoică, dezinfectam și spălam totul de mai multe ori la rând. Nu este un comportament adecvat, dar e o prevenție bună. 🙂

În această perioadă în sfârșit mi-am scos eticheta de paranoică, dându-mi seama că este normal să-ți dorești să rămâi sănătos după ce ai intrat în contact cu instituțiile publice, saloane de frumusețe, spitale, cafenele sau alte locuri publice aglomerate.

Astfel am făcut un ghid al consumabilelor medicale de bază, cum le folosim și unde le găsim. Ghidul este orientat mai mult spre nevoile companiilor și instituțiilor. Însă este foarte util și pentru ceilalți pentru a-și putea face o impresie corectă despre cum este întreținut spațiul în care intră. Am prezentat și niște studii de caz, de unde putem să ne dăm seama la ce poate duce lipsa igienizării, iar la final voi prezenta și niște recomandări pentru companii și instituții.

➨ Consumabile medicale de bază
➨ Unde găsim consumabile medicale online pentru companii și instituții
➨ Studii de caz – exemple unde lipsa de igienă a dus la rezultate nefericite sau chiar epidemii
➨ Recomandări pentru companii și instituții cu privire la normele de igienă
➨ Legislație – Util pentru companii și instituții cu privire la normele de igienă
Să începem…

Consumabile medicale de bază

 • Acoperitori pantofi / botoșei / – când intrăm într-o clinică, salon de frumusețe, într-un mediu unde sunt copii mici sau chiar și în unele birouri ne simțim cu mult mai în siguranță dacă suntem rugați să încălțăm botoși peste pantofi. Ne dăm seama din start că acolo se ține cont de curățenie și totodată nu ești nevoit să-ți scoți pantofii.
 • Covorașe antibacteriene – pentru mine a fost o descoperire. Covorașele antibacteriene sunt foarte utile practic în orice spațiu public închis. Ele sunt formate din mai multe straturi adezive din polietilena de joasa densitate, când este necesar putem detașa stratul de deasupra, pe lângă toate sunt și numerotate. Straturile uzate pot fi îndepărtate ușor datorită marginii neadezive.
 • Mănușile de unică folosință – mănușile de unică folosință sunt necesare în cele mai diverse domenii, de la centrele medicale, saloanele de înfrumusețare sau tatuaj, industrie și altele. Ele au rol dublu, protecția celor care le poartă, dar și protejarea produselor cu care se lucrează sau clienților în cazul instituțiilor unde este necesar contactul cu pielea pacienților. Eu sunt cu mult mai liniștită când lucrătorii patiseriilor din care cumpăr poartă mănuși, nu mai vorbesc de clinici sau saloane de frumusețe.
 • Șervețele de hârtie – indiferent de domeniul de activitate, șervețelele sunt un consumabil care trebuie să fie prezent. Prima impresie a clientului contează foarte mult. Șervețelele Z sunt foarte comod de utilizat și ar putea fi o soluție bună.
 • Dezinfectant – Dezinfectantul de mâini ar fi trebuit să fie demult prezent la intrarea în orice spațiu public închis, nu cred că trebuia să vină pandemia ca să ne îndrume în acest sens. Sper că va rămâne acest obicei sau chiar să fie înscris în regulamentul intern al oricărei companii, chiar și atunci când pandemia nu va mai fi. Ce ține de dezinfectanții pentru suprafețe sau instrumente, mi-ar plăcea să văd o planșă de informare pe care să scrie când s-a făcut ultima oară dezinfecție și ce produse s-au folosit, ca să știu că sunt de calitate și cu certificatele ISO respective.
consumabile medicale
 • Masca și Viziera de protecție facială – dacă până nu demult vorbeam de mască doar pentru personalul din domeniul medical, în contextul pandemiei de Covid 19 măștile sunt necesare pentru lucrătorii din toate domeniile, fiecare instituție ar trebui să aibă și rezerve pentru clienți. Viziera protejează împotriva stropilor, poate fi utilizată și deasupra ochelarilor obișnuiți sau de protecție.
consumabile medicale
 • Saci inscripționați cu ”pericol biologic” – ei sunt necesari în special în clinici, spitale, cabinete medicale, farmacii, laboratoare de analiză, centrele de cercetare medicală, dar și fabrici unde sunt reziduuri cu potențial infecțios. Mi-ar plăcea să văd în incinta acestor instituții saci speciali, ar fi o dovadă față de clienți și parteneri că sunt preocupați de mediul înconjurător, dar și de sănătatea oamenilor.

Unde găsim consumabile medicale online pentru companii și instituții

Am descris doar consumabilele medicale de bază care sunt necesare în marea majoritate a companiilor și instituțiilor. Putem găsi lista de consumabile de mai sus, dar și altele mai specifice pentru anumite domenii de activitate pe Medicale-Shop.ro. Medicale Shop este importator și distribuitor de consumabile medicale de înaltă calitate, iar magazinul său virtual este dedicat exclusiv pentru comenzi lansate de companii și instituții.

Studii de caz – exemple unde lipsa de igienă a dus la rezultate nefericite sau chiar epidemii

”În septembrie 2000, un doctor din Watsonville, California, o examina  pe  cea  de-a  patra  pacientă  din  acea  lună  care  prezenta  niște abcese ciudate pe picioare. Se întâmpla ceva straniu. Toate cele patru femei prezentau umflături dureroase, roșii și supurante la nivelul gambei, iar acum, consultând ultima pacientă, descoperise că toate își făcuseră pedichiura cu câteva zile înainte de apariția inflamațiilor. După o investigație făcută de autoritatea locală de sănătate publică, după cum era de așteptat, în probele extrase din leziuni, dar și în cele prelevate de la salonul de cosmetică, au fost găsite urme de Mycobacterium fortuitum, un microb neobișnuit, care se găsește de obicei în sistemele de alimentare cu apă, dar  rareori  ridică  probleme.  În  cele  din  urmă,  o  sută  zece  femei  s-au prezentat la spital cu aceste umflături supărătoare și persistente. Chiar și după încheierea completă a tratamentului, majoritatea femeilor au rămas desfigurate, cu cicatrici pe viață. La baza acestei infecții a stat dezinfectarea și curățarea necorespunzătoare a bazinelor pentru picioare într-un salon de frumusețe.”1

„În octombrie 2007, revista Scientific American a publicat un articol despre infecțiile contractate în centrele de îngrijire medicală, intitulat amenințător, dar sugestiv: „Supermicrobii și spitalele: Veniți bolnavi… Plecați și mai bolnavi“. Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite estimează că circa 1,7 milioane de persoane se îmbolnăvesc, și 100 000 mor în fiecare an din cauza infecțiilor contractate în spitale, toate acestea la un preț cumulat de peste 30 de miliarde de dolari anual. Circa 95 000 de cazuri de boală și 20 000 de decese sunt provocate de SARM. În Canada, estimările arată că 250 000 de persoane suferă de pe urma infecțiilor căpătate în cadrul instituțiilor de îngrijire medicală, și opt mii de persoane mor anual din cauza acestor boli, la un preț cumulat de o sută de milioane de dolari canadieni. Trist este că majoritatea acestor infecții pot fi evitate.”1

”O serie de cazuri grave apărute în spitalele din Montréal în 2003, mai apoi în Calgary, Ottawa, și alte regiuni din America de Nord, au atras atenția comunității medicale asupra C. diff (Clostridium difficile). Autoritățile din domeniul sănătății publice au descoperit că microbul evoluase, eliberând cantități enorme de toxine și îmbolnăvind grav majoritatea pacienților infectați. Pacienții care contractau infecția sufereau de forme mult mai grave de diaree, iar în spitale se descopereau mult mai mulți spori. Mai mulți spori însemna mai mulți microbi și mai multe șanse de a transmite boala altui pacient vulnerabil. Într-o perioadă de numai trei luni se îmbolnăviseră o mie patru sute de persoane și peste două sute decedaseră. Ministerul Sănătății din Québec a anunțat la scurt timp elaborarea un plan de douăzeci de milioane de dolari pentru a îmbunătăți sistemul de prevenire și control al infecțiilor din spitale, plan ce a redus semnificativ numărul de cazuri de C. diff, în Québec atingându-se acum cea mai scăzută rată din întreaga țară. De atunci, au mai fost înregistrate cazuri de C. diff în spitalele din Canada și Statele Unite, iar izbucnirea câtorva cazuri, devenite arhicunoscute, în cadrul Trustului Medical Maidstone and Tunbridge Wells din Anglia, s-a soldat cu mai mult de nouăzeci de decese. Administratorii trustului au fost aduși în instanță pentru că nu au reușit să aplice măsurile recomandate de controlare a infecțiilor pentru a opri epidemia.”1

Recomandări pentru companii și instituții cu privire la normele de igienă

Când apelezi sau beneficiezi de serviciile puse la dispoziție într-un spațiu public, vrei să te simți în siguranță. Dacă te mai întorci sau nu în acel loc depinde mult de prima impresie. Totodată, prevenția te costă cu mult mai ieftin decât tratamentul. Aveți mai jos o serie de recomandări pentru companiile și instituțiile care își doresc clienți sănătoși și fideli.

Puneți la dispoziție pacienților sau clienților consumabilele medicale de bază: Botoși pentru pantofi, dezinfectanți pentru mâini, șervețele, măști.

Afișați planșe informative despre dezinfectanții pe care îi utilizați, în dreptul recipientului.

În toalete este foarte util să puneți graficul curățeniei cu un sistem de bife, unde lucrătorii pot menționa la ce oră s-a făcut ultima dată dezinfecție – clientul va fi cu mult mai liniștit știind că acest aspect se ține sub control.

Plasați la intrare covorașe antibacteriene, astfel veți împiedica introducerea microbilor în interior, de pe tălpile pantofilor.

Ar fi util să puneți un poster informativ cu metodele de întreținere a curățeniei pe care le faceți în incinta companiei sau instituției.

În contextul pandemiei este necesar și un poster despre metodele de combatere ale Covid 19, le găsiți pe site-urile oficiale.

Iar noi clienții și pacienții ar fi util să observăm dacă sunt întrunite condițiile de bază pentru o igienă corespunzătoare înainte să apelăm la serviciile instituțiilor sau companiilor. Ca să avem o viață fericită, trebuie să fim și sănătoși. Aveți grijă de voi și de cei apropiați. Multă sănătate!

consumabile medicale

Util pentru companii și instituții

Extras din ORDONANŢA nr.21 din 30 ianuarie 2002
privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale

CAPITOLUL III
Obligaţiile şi răspunderile instituţiilor publice, ale agenţilor economici, ale altor persoane juridice, precum şi ale cetăţenilor

SECŢIUNEA 1
Obligaţiile instituţiilor publice, ale agenţilor economici şi ale celorlalte persoane juridice

Art. 9. – Instituţiilor publice, agenţilor economici şi celorlalte persoane juridice le revin următoarele obligaţii:

a) să întreţină în stare corespunzătoare imobilele în care îşi desfăşoară activitatea, prin efectuarea lucrărilor de reparaţii, amenajări şi a altor lucrări specifice;

b) să asigure repararea, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea firmelor şi a faţadelor imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea, inclusiv spălarea, curăţarea şi zugrăvirea periodică a acestora;

c) să asigure curăţenia la locurile de depozitare a materialelor în curţile interioare şi pe celelalte terenuri pe care le deţin, precum şi pe căile de acces;

d) să asigure igiena în imobilele şi incintele deţinute sub orice formă, prin activităţi de curăţare, dezinsecţie şi deratizare;

e) să depoziteze corespunzător reziduurile menajere, industriale, agricole, precum şi materialele refolosibile;

f) să efectueze şi să menţină curăţenia trotuarelor, a părţii carosabile a străzii sau a drumului, a locurilor de parcare pe care le folosesc şi să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor şi incintelor în care îşi desfăşoară activitatea, potrivit normelor stabilite de consiliile locale;

g) să respecte măsurile stabilite de consiliile locale şi judeţene pentru asigurarea igienei publice şi curăţeniei în localităţi;h) să asigure curăţarea mijloacelor de transport şi a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice.

Surse de informare și referințe:

 1. ”Soap and Water The Definitive Guide to Viruses, Bacteria, Parasites and Diseasede” Dr Bonnie Henry
 2. ORDONANŢA nr.21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale
 3. insp.gov.ro/dj/comunicate/Recomandari%20masuri%20speficice%20dupa%20starea%20de%20urgenta.pdf
 4. Medicale-Shop.ro
 5. who.int

*Articol scris pentru competiția SuperBlog 2020.

*Photo credit: Medicale-Shop.ro, editate de autor.

Sharing is caring 🙂
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ghidul consumabilelor medicale de bază pentru spațiile publice interioare […]

LinkedIn
Share