Etichete, clișee, statistică – Laptele va da în foc?…!

Etichete, clișee, statistică

Trăim cu o mentalitate statistică. Știm ce se va întâmpla în următoarea clipă, știm ce va zice celălalt, știm dacă o să o dăm în bară sau nu. De ce? Deoarece analizăm mereu experiențele anterioare. Pentru a fi expert în statistică trebuie să faci ani de studii. Însă noi o avem în sânge.

Punem experiențele anterioare ca pe o perdea după care nu putem vedea. Nu ne putem opri pentru o clipă măcar să dăm o șansă momentului să se schimbe. Să aducă un alt rezultat. Punem clișee pe tot ce mișcă. De la copii, muncă, oameni dragi, până la faptul că laptele va da în foc.

Nu le permitem oamenilor din jur să își schimbe comportamentele prin faptul că îi etichetăm. Decât să treacă de bariera noastră de analiză statistică se dau bătuți, deoarece e mai ușor.

Ce ar fi dacă fiecare nouă zi nu o vom mai umple dis-de-dimineață cu ceea ce știm că se va întâmpla. Ce ar fi dacă ziua va fi ca o foaie curată și o vom completa doar după ce se va întâmpla un lucru sau altul. Cât de transformator ar fi dacă vorbind cu cineva îl vom asculta cu sufletul la gură, fără să avem măcar un gând predefint despre ce ne va comunica. Cât de interesant ar fi să nu punem cuvinte în gura celorlalți, deoarece credem că știm ce va spune, ”că deobicei așa spune”.

Cu siguranță vom afla lucruri noi despre persoana din față, vom putea observa că nu este așa cum credeam tot timpul. Ne vom da seama că oamenii au mai multe laturi, pe lângă liniștiți pot fi și foarte determinați sau pe lângă energici pot fi și foarte profunzi.

Dacă facem tiparul oamenilor și situațiilor de peste zi, deja știm ce se va întâmpla, de ce să mai ieșim din casă. Însă dacă deschidem mintea, oprim gândurile și analizele, cu siguranță vom avea parte de o zi plină de surprize, transformări și lucruri minunate.

Nu este ușor să facem acest lucru, deoarece mintea noastră este programată să anticipăm lucruri și să evităm ce nu ne place. Dar nu este ușor nici să faci analiză continuă și statistică toată ziua. Este vorba despre a alege între a stagna și a te dezvolta. Despre a privi lumea cu alți ochi, curioși și larg deschiși.

Sharing is caring 🙂
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LinkedIn
Share