Cum am mers cu frâna trasă… (Non-smart)

smartcash-rms-POS

Cândva demult, în altă viață, am hotărât să devin antreprenor. Eu credeam că sunt antreprenor, realitatea era mai complicată. Chiar dacă aveam firmă, cu tot ce presupune ea, eram vânzător, manager,  marketer (adică junior marketer lăsat de capul lui), CEO (care se conducea doar pe sine și câteodată pe soț, că lucram împreună :)) și la achiziții tot eu eram.

Aveam caiețel în care scriam produsele sau serviciile vândute și un aparat de casă cu care mă luam mereu la harță. Ba nu scotea bonul corect, ba nu apăsam eu tastele bune. Era o adevărată incantație să fac pașii, pe care mereu îi uitam, ca să scot un raport Z la sfârșit de zi. Mai aveam și alt caiețel în care încercam să colectez niște date despre clienți, poate îi mai sun din Paște în Crăciun.

Primul ”sistem” – din 10 în 10

Despre două caiețele am spus…, stai că mai era unul cu materia primă și cu produsele pentru vânzare. Sper că nu am uitat vreunul, dar nu e mare pagubă că nu mi-au fost de mare ajutor în dezvoltarea mea profesională, poate doar m-au motivat să schimb lucrurile. Și acum mi se învârte capul când îmi aduc aminte cum număram la fiecare sfârșit de zi câte foi am făcut la copiator, câte pixuri am vândut, stai că mai erau și diferite culori, și diferite brand-uri. Apucam să număr, și la un moment dat intra cineva, așa pe la numărul 65 sau 165, mi se rupea firul, începeam de la început. Într-un moment dat îmi făcusem un ”sistem”, să scriu pe margine suma din 10 în 10, ca să nu o mai iau de la început. Nu vă mai dau prea multe emoții, ați înțeles ideea.

Primele raze de lumină

Într-o zi (cel mai probabil era noaptea și visam caiețele cu cifre și date) a pogorât lumina peste mine și mi-am zis, de ce să nu folosesc excel-ul pentru operațiunile mele. A durat o perioadă să-l înțeleg, alta să introduc datele, tot cu mâna (eu credeam că va face totul singur), însă măcar nu mai număram câte una.

Vreau să cred că aceste lucruri sunt în trecutul îndepărtat pentru companiile din România. Însă mai observ ici colo câte o bază de date scrisă cu penița. În unele cazuri chiar în memoria vânzătorilor, ”las-că țin minte că a luat Ion o pâine pe datorie”. Unii puțin mai performanți se alintă cu excel-ul, dar vă dați seama că și acolo se presupune o muncă enormă. Greșelile nu întârzie să apară în momentul în care introduce datele altcineva decât cel care a creat ”sistemul”.

Toate acestea nu se întâmplă din cauza societății, razelor 5G, a pandemiei sau a dimensiunii afacerii, ci din lipsa de timp, care este cauzată de lipsa de informare a proprietarilor. La început ești atât de focusat pe problemele zilnice din companie că nu ai timp să gândești la eficientizare. Mai târziu, angajezi personal, crezi că vei obține ceva timp liber, dar trebuie să te ocupi de gestionarea personalului. Inclusiv să-i înveți toate sistemele tale făcute pe caiețel, excel sau alte născociri laborioase.

Exercițiu de imaginație cu SmartCash RMS

Acum, să facem un exercițiu de imaginație. Ești la început de drum sau deja ai făcut câțiva pași, nu contează. Intră clientul, alege produsul, îl pune pe tejghea. Iei produsul îl treci prin fața scaner-ului POS, se aude ”blink…” și pe ecran apare produsul cu toate datele. Apeși pe un butonașul ”închidere bon” și voilà. Clientul în 30 de secunde iese din magazin, zâmbind că ajunge mai repede acasă unde copiii îi vor sări în brațe imediat ce va deschide ușa. Tu, nu trebuie să iei caiețelul și nici alte plăsmuiri, produsul pe care l-ai vândut este scos de pe stoc. Poate chiar s-a făcut, deja, comanda automată spre furnizor. În cazul în care s-a ajuns la limita pusă de tine pentru momentul în care să se suplinească stocul.

Ai ajuns să ai personal pe care trebuie să-l gestionezi. Stai că nu îl mai gestionezi, că doar ai SmartCash RMS. Dacă ai avea un pod din sticlă, panoramic, ai observa cum se mișcă personalul prin magazin, depozit, la POS. Cum Ion îi face din ochi Mariei. 🙂 Parcă ai fi spectator la traficul rutier, fiecare știe încotro să meargă, ce să facă, cum să facă. Te simți neglijat? Nu-i nimic, să știi că sunt multe de făcut pe lângă toate astea. Lucruri pe care nimeni dintre cei din trafic nu le poate face. Să-ți urmezi viziunea, să cauți noi oportunități sau chiar să urci Vârful Moldoveanu, dacă vrei. Acolo sus visele capătă o altă valoare…

Ei, sau ai putea să-ți îndeplinești visul despre magazinul online pe care l-ai lăsat scris într-unul dintre caiețele. Cei de la MAGISTER Software, mai nou au și soluții pentru magazine online. (Mi-am amintit! Mai aveam și un caiețel cu idei 🙂)

Zburăm cu viteza SmartCash RMS

Bine, la ce vreau să ajung. Având la dispoziție softuri de ultimă generație care ne scutesc de timp, griji, greșeli umane, este păcat să stăm cu caiețelul sau cu softuri învechite care nu sunt compatibile cu tehnologiile și soluțiile informatice actuale. Mai ales că avem softuri aici, acasă, în România, SmartCash RMS, softuri special concepute pentru gestiunea rețelelor de magazine, minimarket, supermarket și chiar hypermarket (nu din cele financiar-contabile pe care trebuie să le adaptezi individual). Softuri care gestionează practic totul,  stocuri, personal, operații, aprovizionare, logistică, inventar, inclusiv ai rapoarte la fiecare dintre ele oricând ai nevoie.

Este o plăcere să vezi cât de rapid și eficient se mișcă softurile din supermarket. Cât de ușor poate angajatul să acceseze stocurile, să efectueze vânzările, să introducă cardurile de fidelitate, printr-o mișcare. Cu câtă plăcere vin oamenii la magazin știind că nu vor sta la o coadă infernală deoarece s-a blocat softul sau că trebuie să-ți introduci produsele vândute. Și cât de liniștit este proprietarul știind că totul ”merge brici”.

Ajunge să mai mergem cu ”frâna trasă”, de ce să nu zburăm cu viteza gândului. De ce să nu lăsăm task-urile repetitive pe ”mâna” soluțiilor informatice, iar noi în acest răstimp să ne gândim la lucrurile cu adevărat importante. Să ne facem timp pentru a dezvolta afacerea, pentru a-i da noi dimensiuni și direcții. Să ajungem mai devreme acasă, unde imediat ce deschidem ușa ne sar în brațe copiii sau poate cățelul. 🙂

*Articol scris pentru competiția SuperBlog 2020.

*Photo credit: smartcash.ro și arhiva personală, editate de autor.

Sharing is caring 🙂
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Cum am mers cu frâna trasă… (Non-smart) […]

LinkedIn
Share