Criză? – De ce le este oamenilor frică mai mult, de pericolul iminent sau de incertitudinea viitorului?

Criza

Aș tinde să spun că oamenilor le este frică mai mult de pericolul din prezent ceea ce întradevăr este valabil pentru o parte din omenire, cei care nu au obișnuința să gândească la consecințe. Dar pentru o parte mare din oameni le este frica mai mult de un viitor incert. Mulți încearcă să ghicească ce se va întâmpla cu economia, majoritatea se bazeză pe ciclurile economice care într-o oarecare măsură, întradevăr, ne pot arăta cum reacționează economia în crize. Dar nu se ia în considerare faptul că azi sunt mai mulți oameni informați și curbele pot arăta cu totul altfel deoarece vor reacționa în cunoștință de cauză (nu presupun că foarte mulți oameni cunosc cu adevărat ciclurile economice și mecanismele din spatele acestora, dar ei știu că în criză se cumpără ieftin și se vinde după scump). Nu se ia în calcul faptul că instabilitatea economică din această perioadă nu este una naturală ci ca urmare a unei forțe majore. Și nici că accesul la informație inclusiv cea economică este mult mai facil.

Să ne imaginăm un scenariu. Oamenii care au vrut să-și cumpere case amână pentru atunci când va veni eventuala criză. În acest sens dezvoltatorii imobiliari așteaptă și ei cu prețurile intacte vremuri mai bune, oricum nu se cumpără care este sensul să ieftinească. Și dacă toți așteaptă de ce să nu țină și ei locuințele pentru a le vinde mai scump mai târziu. Și fără grijă, vor găsi cu ce să se ocupe în acest răstimp, una din idei ar fi să dea în chirie locuințele care le dețin, cu o mică investiție în mobilier. Însă dat fiind faptul că ei sunt antreprenori vor găsi și multe alte lucruri de făcut. Într-o zi cei care nu și-au cumpărat case și cel mai probabil au stat în chirie la acei dezvoltatori care au fost mai răbdători își vor da seama că plătesc chirie în loc să plătească pentru propria casă. Vor decide să o cumpere și deoarece vor fi mulți, cererea va fi una ridicată, astfel dezvoltatorii chiar vor mări prețurile. Și să nu uităm de banii pentru chirie pe care i-au pierdut clienții în acest răstimp.

Este un scenariu imaginat, dar ținând cont de faptul că astăzi informația circulă cu mult mai ușor și oamenii au acces la date care nici nu le visau în trecut, este probabilă.

Strategiile pentru criză sunt valabile doar atunci când le știu puțini oameni, dacă le aplică foarte mulți oameni, chiar dacă pe apucate, rezultatele se pot inversa sau ar putea să ia o întorsătură absolut inedită.

Omenirea și revenit din crize cu mult mai grave pe parcursul timpului. Nu cred că trebuie să tremurăm de frică pentru ziua de mâine, acest lucru nu prea are cum să ne ajute. Mai bine folosim acest timp pentru a ne revizui viețile. Pentru a comunica cu cei dragi. Pentru a analiza și trage concluzii din situația creată. Pentru a învăța și planifica. Pentru a face cunoștință cu noul EU care este mai cu experiență, mai matur, care trece printr-o perioadă posibil unică în viață. Perioadă care nu îi șoptește, ci strigă la el că viața are și un punct de oprire, și poate avea multe suișuri și coborâșuri. Important este să înveți cum să urci înapoi cât mai rapid și mai puțin șifonat.

Acum să ne imaginăm că toată lumea, dar toată, ar reacționa mai conștient în această perioadă. Feerie ce să mai… Doar am vrut să ne imaginăm :)))

Sharing is caring 🙂
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LinkedIn
Share