Copiii nu pot trece peste convingeri limitative ale părinților?!

convingeri limitattive aleparintilor

Atunci când părinții au anumite frici, convingeri limitative, copiii nu au cum să fie altfel. Ei au parte de mediul oferit de adulți, de unde își extrag informațiile și modele de comportament. Nu poți, de exemplu, să-i spui copilului să fie mai empatic, proactiv sau sociabil dacă tu nu ești. Adică ai putea, dar efectul va fi de scurtă durată sau deloc. El are nevoie de un exemplu comportamental consecvent, în direcția dorită, pentru rezultate pe termen lung. Desigur poate fi un alt membru al familiei sau un educator, învățător, antrenor…, care are influiență benefică asupra copilului, însă și în acest caz părintele este cel care îi oferă mediul.

În procesul de educație niciodată nu este târziu

Este foarte important să înțelegem că în procesul de educație niciodată nu este târziu. Este nevoie doar de atitudinea potrivită, dorință de schimbare și dezvoltare. Ideea că nu mai ai cum să îndrepți lucrurile nu trebuie să existe. Dacă ai un copil mic, doar începe să fii cea mai bună versiune a ta. Unui copil mai mare trebuie să-i explici schimbările care le faci și de ce. Să-i explici că ți-ai dat seama că ai funcționat greșit în anumite domenii ale vieții și vrei să le îmbunătățești. Că îți dorești, ca el, copilul, să o facă din timp mai bine decât tine. Este posibil să fie necesar să ceri scuze pentru anumite comportamente și să-i explici că nu ai conștientizat sau că altfel nu știai cum, însă acum ai înțeles. Nu trebuie să-ți fie frică să vorbești sincer cu copilul, el va simți sinceritatea și impactul lecției va fi și mai mare.

Eliminăm convingeri limitative

Odată ce părinții își lărgesc perspectiva și depășesc convingerile limitative, copiii substituie acel gol foarte rapid. Ei sunt ca un vid care abia așteaptă să se umple. Curiozitatea este naturală și vrea să cucerească continuu noi teritorii.

Concluzia este, dacă îți dorești copii liberi, deschiși la minte și fericiți, eliberează-te mai întâi pe tine, renunță la convingeri limitative, fii deschis la schimbare, nu te opri de învățat și crează-ți abilitatea de a fi fericit. 🙂


#NoLimits #NiciodatăNuETarziu #CopilasiFericiti #ParintiLinistiti #TanyMinds

Sharing is caring 🙂
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LinkedIn
Share