Celulele stem – marketing sau viitorul medicinei

sânge din cordonul ombilical

Cercetătorii în domeniul educației au descoperit că cea mai eficientă modalitate de a înțelege ceva mai bine este să explici cuiva. Ai câștigat! Am primit o provocare interesantă. Astăzi îți voi explica ce sunt celulele stem, sângele din cordonul ombilical, cum pot fi folosite, ce boli tratează, merită să le colectăm sau e doar marketing și alte lucruri captivante. Voi încerca să ajung la esență ca să nu te pierzi și tu în multitudinea de studii și informații. Pentru o înțelegere mai bună îți voi prezenta la început un mic dicționar. La sfârșitul articolului voi menționa și sursele cercetării dacă ai nevoie de studii mai temeinice.

Mic dicționar

De ce ”sângele din cordonul ombilical” și nu ”doar celulele stem”?

Sângele din cordonul ombilical este foarte valoros. Sunt o mulțime de cazuri în care a reușit să salveze vieți. Vorbim despre sângele ombilical în întregime, nu doar de celulele stem. Sângele ombilical, pe lângă celulele stem hematopoietice, mai conține și alte tipuri de celule care ajută foarte mult în cazul unor afecțiuni.

Un studiu a examinat siguranța și eficacitatea utilizării sângelui ombilical autolog pentru tratarea copiilor mici cu tulburare de spectru autist și a evaluat fezabilitatea. Celulele din sânge de cordon ombilical sunt colectate din placentă și stocate pentru utilizare ulterioară în bănci de sânge din cordonul ombilical, pentru terapii celulare sau transplant de celule stem din sânge. În România avem Cord Blood Center, serviciile căruia permit recoltarea la naștere a tuturor produselor biologice disponibile: sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar. Cercetările anterioare au arătat că celulele din sângele din cordonul ombilical pot ajuta la reducerea inflamației și pot semnaliza celulele pentru a ajuta la repararea zonelor cerebrale deteriorate. Acest studiu a demonstrat că perfuzia intravenoasă de sânge de cordon ombilical autolog la copiii mici cu tulburare de spectru autist (TSA) este sigură și fezabilă. Au fost îmbunătățiri semnificative ale comportamentului observate în primele 6 luni post perfuzie și susținute la 12 luni. Prin urmare, metoda a fost declarată adecvată pentru utilizare în viitoarele studii clinice pentru a testa eficacitatea terapiei cu sânge din cordonul ombilical pentru tratamentul copiilor mici cu TSA. (12)

Există cazuri de succes în tratamentul cu sânge de cordon ombilical recoltat la naștere?

Primul caz de tratament cu celule stem din sânge ombilical, Matthew Farrow, Anemia Fanconi

Să știți că primul caz de succes a fost tocmai în 1988. După mulți ani de cercetare o echipă de experți au demonstrat pentru prima dată valoarea sângelui de cordon ombilical. La 25 februarie 1988, Matthew Farrow, un băiat de cinci ani din Carolina de Nord, SUA, care suferea de o boală genetică rară și potențial fatală a sângelui, cunoscută sub numele de Anemia Fanconi, a devenit primul beneficiar al acestei proceduri inovatoare. Transplantul a fost efectuat la un spital din Paris, iar întregul sistem sanguin al lui Matthew a fost complet reconstruit prin celule stem din sângele din cordonul ombilical al surorii sale nou-născute, Alison. Acesta s-a dovedit a fi primul transplant cu grefă de sânge fraternală de succes efectuat în lume. Acum are peste treizeci de ani, este soț și tată și continuă să promoveze utilizarea sângelui din cordonul ombilical. (1)

Cazul fetiței Nelly, lupta cu paralizia cerebrala.

În ciuda unor complicații survenite în timpul nașterii, doctorii au dat asigurări ca Nelly se va dezvolta normal. Când fetița avea 13 luni și nu reușea să se miște ca alți copii de vârsta ei, părinții au dus-o la ortoped, care le-a dat vestea și un diagnostic cumplit: paralizie cerebrală. Speranța, în cazul lui Nelly și a părinților ei, a venit din partea cercetărilor medicale desfășurate în ultimii ani și care au evidențiat  abilitatea celulelor stem de a repara țesuturile afectate. Decizia părinților lui Nelly de a recolta sângele ombilical la nașterea ei s-a dovedit a fi o nouă șansă la o viață bună. Beneficiind de întreg suportul acordat de Cord Blood Center, Nelly a putut beneficia de transfuzia cu propria grefă de sânge ombilical la Duke University Hospital. Pe parcurs fetița a progresat în privința abilităților motorii fine, scrie cu litere de tipar, reușește să-și facă igiena personală, se îmbracă singură, a devenit mai independentă și învață bine. Cel mai mare succes este că Nelly a început treptat să meargă singură și chiar să alerge. (13)

Cazul băiețelului Lucas, leucemie mieloidă cronică

În august 2016, Lucas, în vârstă de 10 ani, cel mai mare dintre ceilalți trei frați ai săi, a căzut brusc într-o stare în care se simțea constant letargic și avea un apetit slab fără niciun motiv aparent. De asemenea, a suferit o scădere semnificativă în greutate, cu crize de febră și vărsături în următoarele trei săptămâni consecutive. În urma analizelor de sânge, Lucas a fost diagnosticat cu leucemie mieloidă cronică. Părinții lui Lucas au început să caute opțiuni de tratament pentru Lucas și și-au dat seama că rata de succes a utilizării celulelor stem din sângele cordonului ombilical pentru transplant este mai mare în comparație cu utilizarea celulelor stem ale măduvei osoase. Din fericire, la naștere, părinții lui Lucas au stocat sânge din cordonul ombilical al celor doi frați ai săi. Spre ușurarea părinților săi, sângele ombilical al fiului lor mai mic sa dovedit a fi un potrivit perfect pentru Lucas. Transplantul de sânge de cordon care a urmat a decurs fără probleme la începutul anului 2018 în Kuala Lumpur. „Nu pot să înțeleg de ce sângele din cordonul ombilical este aruncat în fiecare zi ca deșeu medical”, a spus tatăl lui Lucas. „Sângele din cordonul ombilical ne-a salvat fiul”. Începând cu noiembrie 2018, Lucas este în remisiune și se va întoarce la școală peste câteva luni. Familia sa speră că povestea lui Lucas va contribui la încurajarea mai multor viitori părinți să ia decizia corectă de a păstra sângele din cordonul ombilical al bebelușului ca o protecție suplimentară pentru familia lor.

Celulele stem chiar pot trata orice?

Deja sunt foarte multe cazuri în care recoltarea sângelui ombilical a salvat vieți. Întrebarea este dacă poate trata chiar orice. Celulele stem din sângele ombilical chiar sunt atât de miraculoase încât să acționeze pozitiv prin intermediul cremelor, suplimentelor alimentare?

În ziua de azi sintagma ”celule stem” este utilizată în exces. Scrie ”celule stem” pe o multitudine de produse, însă fără să fie prezentate studii temeinice autorizate de instituțiile împuternicite. Totodată, termenul de celule stem este menționat fără să fie specificat tipul de celule stem utilizate. Nu mai zic de câte știri și articole ”fake” sau fără referințe la dovezi științifice circulă pe internet. În acest sens a fost inițiat și un studiu care a analizat 224 de articole care se refereau la celule stem. Articolele conțineau diverse afirmații pozitive și negative exagerate despre celulele stem, teorii conspiraționale legate de sănătate și știință, și declarații care promovează frica și neîncrederea în medicina convențională. În concluzie, dezinformarea funcționează la cote maxime. (8)

În Rusia un distribuitor de produse cosmetice pe bază de celule stem, după cum pretindea, s-a confruntat cu posibilitatea de a face 10 ani de închisoare pentru fraudă. Medicamentelor „de înaltă tehnologie”, le lipseau celulele vii și erau fabricate din apă și aditivi cosmetici, câștigând un profit de 900% din vânzări. (5)

Margaret Foster Riley, profesor de drept și expert în dreptul alimentelor și medicamentelor, la Universitatea din Virginia a spus: „Celulele stem care sunt în contact cu pielea nu mai sunt cu adevărat vii. Așadar, nu prea văd cum funcționează un produs cu celule stem pe piele. Presupun că unele produse funcționează, dar ca și alte produse cosmetice, datorită capacității de hidratare. Nu capacitatea celulelor stem funcționează acolo, în măsura în care știm cum funcționează celulele stem. ” (6)

Știai că unii oameni mănâncă placenta?

Și mai interesant este faptul că există trend-uri de utilizare a diferitelor produse biologice, precum țesutul placentar, fără dovezi medicale în ceea ce privește eficacitatea. Un astfel de exemplu este placentophagia. Pentru a controla cu succes hemoragia post-partum este consumată o mică porțiune de placentă însoțită de miere. Unii oameni cred că dacă vor consuma placentă, vor preveni complicațiile de după naștere sau chiar depresia post-natală. Oamenii se bazează pe faptul că unele animale își mănâncă placenta, însă ele o fac cu scop de nutriție și pentru ca mirosul de sânge să nu atragă prădătorii. Obstetricianul și purtătorul de cuvânt al Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi Maggie Blott contestă această practică afirmând că nu există niciun motiv medical pentru a mânca placenta.

Am găsit chiar și ”specialiști în prepararea placentei” pentru alimentație.¹¹ Placenta este considerată deșeu cu risc biologic de către unitățile medicale și sunt de obicei eliminate în mod corespunzător. Unele spitale din S.U.A. însă, la cererea pacientului sau a reprezentantului pacientului, pot să le pună la dispoziție, placenta sănătoasă. Placenta umană este, de asemenea, un ingredient în unele medicamente tradiționale chinezești, inclusiv utilizarea placentei umane uscate, cunoscută sub numele de „Ziheche”, pentru a trata boli, infertilitate, impotență și alte afecțiuni. Recent, a fost publicat și un raport al unui nou-născut infectat cu bacterii din grupul B Streptococcus (GBS) probabil după ce mama a ingerat capsule de placentă. (9)

Este logic să aruncăm o sursă importantă de sănătate ”la gunoi”?

Frustrați de lipsa de măduvă osoasă disponibilă și compatibilă pentru transplanturi de măduvă osoasă, oamenii de știință și experții medicali din anii 1970 au început cercetări noi pentru a elabora o metodă alternativă de producere a celulei stem. Cercetările desfășurate în SUA la începutul anilor 1980 au constatat că mai este o parte a anatomiei umane care găzduiește celule stem valoroase. O parte a corpului care anterior era aruncată, sângele din cordonul ombilical al nou-născutului.

Înainte de naștere, celulele stem nu se află în măduva osoasă, încep în ficat și abia la începutul nașterii celulele stem încep călătoria lor către măduva osoasă. Ca urmare, atât placenta, cât și cordonul ombilical sunt pline de celule stem din sângele cordonului ombilical.

Pe parcurs au fost identificate următoarele tipuri de celule stem:

  • Celule stem hematopoietice din sângele ombilical – sunt responsabile de formarea celulelor din sânge: leucocite, hematii și trombocite.
  • Celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar – sunt folosite intens în cadrul numeroaselor studii și triale clinice pentru transplant
  • Celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar
  • Celule stem endoteliale din placentă. 

Sângele din cordonul ombilical este o resursă care vine direct de la ”mama natură”, nu cred că este logic să o aruncăm pur și simplu. Cu atât mai mult că la momentul actual recoltarea se face fără riscuri pentru mamă și bebeluș. Sângele din cordonul ombilical și țesutul se recoltează abia după ce medicul se asigură că atât mama, cât și bebelușul sunt sănătoși. Recoltarea este lipsită de durere, disconfort sau riscuri, iar reprezentanții medicali se asigură că medicii cunosc tehnicile de recoltare.

De ce este importantă recoltarea țesutului placentar și stocarea sa ca sursă de diferite tipuri de celule stem?

Spre deosebire de omologul lor de măduvă osoasă, cerințele de potrivire pentru sângele din cordonul ombilical sunt mai puțin stricte, cu standardele actuale care necesită potrivirea de la antigeni (HLA). Celule diverse din țesutul placentar exprimă niveluri scăzute de HLA ceea ce înseamnă că sunt acceptate cu mai multă ușurință de către organism și scad șansele de apariție a efectelor adverse. Datele disponibile sugerează că terapia alogenă cu celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar este sigură în principal deoarece nu generează un răspuns imun la beneficiar după transplant. (4)

O nouă dezvoltare interesantă este utilizarea grefelor de sânge de cordon ombilical în transplantul autolog și în afara oncologiei, de exemplu în neurologie, endocrinologie și cardiologie, pentru boli care au un impact semnificativ la nivel mondial. În comparație cu celulele stem obținute din recoltele de măduvă osoasă la adulți, celulele stem din sânge ombilical au un potențial proliferativ mai mare și telomeri mai lungi. Sângele ombilical a fost utilizat pentru a trata afecțiuni neurologice, inclusiv paralizie cerebrală, encefalopatie ischemică hipoxică, leziuni cerebrale traumatice și autism. Celulele stem mezenchimale derivate din sângele ombilical se află în studii clinice pentru cardiomiopatie dilatată și boală ischemică.

Putem deduce că recoltarea țesutului placentar și stocarea ca sursă de diferite tipuri de celule stem este foarte importantă. Fiecare tip de celule stem poate fi folosit la diferite tipuri de boli, începând cu boli autoimune, boli inflamatorii cronice, boli cardiovasculare, boli gastrointestinale, afecțiuni vasculare până la tratarea arsurilor sau rănilor.

Ce rezultate avem în România la tratarea diferitelor afecțiuni cu ajutorul resurselor de celule stem recoltate la naștere?

Este îmbucurător faptul că avem acces la serviciile de recoltare a sângelui de cordon ombilical chiar aici în România. Mai îmbucurător este și numărul în creștere de vieți salvate cu ajutorul resurselor de celule stem recoltate la naștere. Cord Blood Center a eliberat 78 de grefe din sânge ombilical între 1999-2019 dintre care 8 au fost probe utilizate în România la Institutul Fundeni. Cord Blood Center deține două laboratoare de procesare și două bănci de stocare, una în Cluj-Napoca și cealaltă în Otopeni, ambele respectând toate regulile impuse de către autorități atât la nivel national, cât și la nivel European, fiind acreditate, certificate, respective avizate de către organizații precum Agenția Națională de Transplant, Direcția de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor, Swissmedic, World Marrow Donor Association, respectiv National Marrow Donor Program din SUA. În baza grefelor eliberate de Cord Blood Center au fost tratate boli ca leucemie acută mieloidă, neuroblastom, paralizie cerebrală, leucemie juvenila cronica mielomonocitica și multe altele.

Aici mă opresc și sper din tot sufletul că am extras esența și ați putut să mă urmăriți ușor până la final. Concluzia despre importanța recoltării acestui ”dar de la natură” cred că trebuie să o tragem individual. Personal am rămas impresionată de numărul de cazuri de succes în urma tratamentelor cu celule din sânge ombilical, dar și de diversitatea bolilor la care pot fi folosite. Totodată am fost uimită de acțiunile de manipulare a datelor științifice prezentate eronat cu scop de profit și de utilizarea produselor biologice fără dovezi medicale în sopuri îndoielnice.

Tu ce crezi despre recoltarea sângelui din cordonul ombilical ca sursă de celule stem?

Surse și referințe

*Articol scris pentru competiția SuperBlog 2020.

*Photo credit: cordcenter.ro, unsplash.com, editate de autor.

Sharing is caring 🙂
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Celulele stem – marketing sau viitorul medicinei […]

LinkedIn
Share