Anxietate și business – Liber dar singur?

Poate părea straniu, dar aceste două concepte sunt legate strâns. Antreprenoriatul este un amplificator desăvârșit al anxietății. Este pasul care atunci când îl faci rămâi liber dar singur, cel mai des. Chiar dacă pare că libertatea este ceva care te scapă de griji, este cu totul pe dos. Libertatea vine cu o multitudine de responsabilități, cu multă incertitudine și de aici e calea directă spre anxietate.

Să trăiești în schimbare continuă este greu. Mereu trebuie să adaptezi lucrurile și pe tine la ziua de mâine. Și nu, nu este șeful care să îți spună pașii care să-i urmezi și nici sistemul din corporație care măsoară tot și te ghidează. Trebuie să faci totul singur și să cercetezi direcția pieței, și să-ți scrii pașii, dacă ești mai organizat să-ți creezi sistemul, chiar. La prima vedere pare imposibil, nu poți fi cercetător, creator și strateg în același timp. Însă avem exemple clare de antreprenori de succes care au făcut și mai multe în același timp. Satisfacția reușitei însă, este una enormă, antreprenorii știu de ce. Chiar dacă muncești mult, o faci când vrei tu, cum vrei tu, în ritmul care îl vrei. Desigur și răsplata este proporțională efortului, dar și aceasta este alegerea ta.

Anxietatea în tot acest timp pândește atentă la detalii, cu cât mai multe detalii apar cu atât mai mult spațiu de manevră are în capul tău. Oare ce s-ar întâmpla dacă ne-am împrieteni cu ea? Sau poate măcar să o tolerăm, să  o conștientizăm și să-i permitem să existe. Oricum ea e cea care ne crează provocările. Orice antreprenor iubește provocările, businessul este o provocare în sine. Anxietatea face parte din provocare, fără ea nu am avea curajul să le rezolvăm. Când mai poți fi curajos dacă nu atunci când îți este teamă. Anxietatea ne poate face să acționăm, să încercăm lucruri noi, să facem schimbare sau să ne ghemuim într-un colț și să ne plângem de milă. Ce facem este doar alegerea noastră.

Sharing is caring 🙂
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LinkedIn
Share